主頁 >名家專欄 > 最寂寞的無敵 孫柏文
名家專欄
A A A

【最寂寞的無敵】 還「債」的一年(孫柏文)(第106期)

2017-1-9 18:00:34

%e5%ad%ab%e6%9f%8f%e6%96%87

理論,往往同現實脫節。而同現實脫節嘅理論,一但變成政策, 加埋政府威迫權,就會衍生好多悲劇。而一個又一個嘅悲劇積聚後,就會轉化成憤怨,集結起,就會令政府改變。

好彩嘅,話事嗰班只係需要臨崖勒馬、改變方向,社會穩定及佢哋嘅權力可受保留。唔好彩嘅話,人民大規模起義,將成個已證明無能嘅統治階級推翻。

債,唔一定係我畀咗錢,跟住等你還。可能係你做咗啲嘢,等報應。當然,中文好過我呢啲讀國際學校大嘅人,會叫做孽。

睇開呢個欄嘅人,都知孫柏文由《港股策略王》創刊之今,都鬧過好多政策。而2017年,將會係呢啲罪孽有報應之年。如非全報,只係時辰未到。

睇到呢到,你可能會問:「頂! 講埋啲佛偈!同投資有乜叉關係呀? 唔畀個冧把過來就回水!」如果你真係咁諗,我想你冷靜先。

孽呢味嘢,其實係最好炒。點解? 孽,如果用牛頭角順嫂嗰句,就係有咁耐風流,就有咁耐折墮。咁你知啦, 當一個人,一間公司,一個板塊,甚至成個概念都風流,仲要風流咗好耐, 個價就會托咗上去啲泡沫位。而如果要還,開始折墮,捉到個轉角位,就真係特首曾蔭權嗰句,想窮都難呀!

唔明? 2016年就有個好好嘅例子。大陸多年來飛黃騰達,仲要各行各業中,以「高科技」最為風流快活。仲有,喺呢個講關係嘅社會裡,冇乜嘢比我係邊個邊個嘅同學值錢(可能得我係邊個邊嗰嘅仔能勝)。咁又搞高科技,又係一班各行業領導嘅同學, 仲唔風流?

冇錯,好風流,好快樂。《樂視》個樂。

佢檔嘢,究竟係咪真係上市嗰part冇財困,真係冇同其他業務鐵索連舟?唔知。不過佢間公司嘅財困, 唔會係個別事件。我相信大陸有好多好多呢幾年出盡風頭嘅人,佢哋啲公司及股價,我相信將會大規模咁出事。而連鎖反應,市場將會開始問佢哋背後啲銀行有冇揩嘢。

點都好,大陸經濟會點,齋睇中央喺新年又推新一輪嘅外匯管制就知大檸樂。就睇吓今年因民幣會唔會出現崩潰式下跌啦! 2017年,還債孽報之年啊!

相關評論

相關評論